Sok tanácsadásom során felmerül az a probléma, hogy növelni szeretnék otthon a zöldség fogyasztást, de nem szeretik önmagában őket köretnek enni. Ilyenkor jönnek a praktikák, amikkel könnyedén becsempészhetünk egy kis extra zöldséget a család étrendjébe. Az egyik legtutibb receptem, a cukkinis sajtos fasírt, ami ráadásul nem is bő olajban sül, hanem a sütőben. Könnyű, alacsony szénhidrát és zsír tartalmú és mindemellett remek fehérje és rost forrás.
Hozzávalók:
- 500g darált pulykacomb
- 1 közepes saláta cukkini (kb. 250g)
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olaj (repce vagy napraforgó)
- 50g parmezán (vagy egyéb kemény sajt)
- kb. 3 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A cukkinit nagylyukú reszelőn reszeljük le, sózzuk be egy kicsit és hagyjuk, hogy kiengedje a levét.
- Amíg áll a cukkini keverjük el a húst a tojással, kislyukú reszelőn reszeljük hozzá a vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát és ízesítsük kevés sóval és fekete borssal.
- A cukkinit alaposan nyomkodjuk ki kézzel vagy érdemes akár egy tiszta konyharuhába tenni és úgy kicsavarni belőle a nedvességet.
- Keverjük hozzá a húsos masszához a cukkinit és keverjük alaposan át az egészet.
- Formájuk belőle golyókat és nyomjunk a közepébe sajt kockákat.
- Hempergessük meg a zsemlemorzsában, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és a tetejét kenjük meg egy kevés olajjal.
- 200 fokra előmelegített sütőben (legjobb az alsó-felső sütési mód) süssük nagyjából 30 percig. Félidőben érdemes átfordítani, hogy mindkét oldala egyenletesen süljön.