A gesztenye egy igazi késő őszi-téli csemege, ami szerintem nem kap elég figyelmet, ugyanis legtöbben csak desszertként fogyasztják, pedig annyi más finomság is készíthető belőle.
A legegyszerűbb a sült gesztenye, amit nem csak a karácsonyi vásárokon vehettek meg méregdrágán (plusz ki tudja honnan szállítják be), hanem otthon is könnyedén elkészíthetitek. Azon túl, hogy finom, kimagaslóan sok K-vitamin van benne (7,8mg/100g), de bővelkedik E-, B1-, B2-, és B6-vitaminnal is! Magas a szénhidrát tartalma (32,6g/100g), így a különböző szénhidrát diétákban számítani kell vele, de magas rost tartalmának (6,8g/100g) köszönhetően a közepes glikémiás indexű kategóriába tartozik és segíti a bélflóránk jó működését is!
Hozzávalók:
- 250g szelídgesztenye
Elkészítés:
- A gesztenyéket alaposan mossuk meg. És tegyük egy vízzel teli tálba. Azokat, amik feljönnek a víz felszínére dobjuk ki, ugyanis ezek azért jönnek fel, mert kukacosak, ha kívülről nem is látszódik.
- A sötétbarna résznél egy éles késsel egy keresztet vágjunk bele. (Sütés közben itt fog megnyílni a gesztenyék héja, ahol majd pucolni tudjuk őket).
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 órán keresztül áztatjuk, amitől felpuhul a héja, és némi folyadékot is magába fog szívni.
- Csöpögtessük le és 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt süssük meg.
- Tipp: Melegen érdemes pucolni, mert a héja visszakeményedik és utána már nagyon nehéz lesz.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
- 164kcal
- 4,8g fehérje
- 1,5g zsír
- 32,6g szénhidrát