Sült gesztenye

A gesztenye egy igazi késő őszi-téli csemege, ami szerintem nem kap elég figyelmet, ugyanis legtöbben csak desszertként fogyasztják, pedig annyi más finomság is készíthető belőle. 

A legegyszerűbb a sült gesztenye, amit nem csak a karácsonyi vásárokon vehettek meg méregdrágán (plusz ki tudja honnan szállítják be), hanem otthon is könnyedén elkészíthetitek. Azon túl, hogy finom, kimagaslóan sok K-vitamin van benne (7,8mg/100g), de bővelkedik E-, B1-, B2-, és B6-vitaminnal is! Magas a szénhidrát tartalma (32,6g/100g), így a különböző szénhidrát diétákban számítani kell vele, de magas rost tartalmának (6,8g/100g) köszönhetően a közepes glikémiás indexű kategóriába tartozik és segíti a bélflóránk jó működését is! 

Hozzávalók:

  • 250g szelídgesztenye

Elkészítés:

  1. A gesztenyéket alaposan mossuk meg. És tegyük egy vízzel teli tálba. Azokat, amik feljönnek a víz felszínére dobjuk ki, ugyanis ezek azért jönnek fel, mert kukacosak, ha kívülről nem is látszódik. 
  2. A sötétbarna résznél egy éles késsel egy keresztet vágjunk bele. (Sütés közben itt fog megnyílni a gesztenyék héja, ahol majd pucolni tudjuk őket). 
  3. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 órán keresztül áztatjuk, amitől felpuhul a héja, és némi folyadékot is magába fog szívni.
  4. Csöpögtessük le és 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 perc alatt süssük meg. 
  5. Tipp: Melegen érdemes pucolni, mert a héja visszakeményedik és utána már nagyon nehéz lesz. 

Tápanyagtartalom (100g-ban):

  • 164kcal
  • 4,8g fehérje 
  • 1,5g zsír
  • 32,6g szénhidrát 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük