Zellerkrémleves

A zellert szerintem alábecsülik az emberek. A legtöbben csak úgy gondoltak rá, mint a húsleves vagy paradicsom leves ízesítőjére pedig ennél sokkal több! Mind beltartalmát tekint mind pedig felhasználási lehetőségét vizsgálva meg lehet állapítani róla, hogy egy remek zöldség. Alacsony kalória és szénhidrát tartalma mellett tele van nátriummal, kalciummal, de nem elhanyagolható a foszfor, vas, magnézium és kálium tartalma sem! Serkentőleg hat a veseműködésre, így remek termesztés vízhajtó, de emésztési panaszokra is jó hatással van. Készíthetünk belőle levest, ehetjük nyersen vagy akár köretként is például burgonya helyett. Ráadásul kis hazánkban is terem, épp szezonja is van, így beszerzése sem hagy maga után magas ökológiai lábnyomot!??

Hozzávalók:


• 1 nagy zeller gumó (kb.750g tisztítva)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek. olaj
• 1 liter víz
• 1dl rizs tejszín (hagyományos tejszín is lehet)
• 2db BIO zöldségleveskocka (pl. DM-es nagyon finom szerintem és nincs benne pálmazsír)
• Ízlés szerint plusz só és bors

Elkészítés:


1. A zeller gumót és a vöröshagymát hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra.
2. A hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zeller kockákat és pár percig pirítsuk.
3. Öntsük fel annyi vízzel ami ellepi (ez kb. 1 liter lesz), majd ízesítsük a leves kockával és a fűszerekkel.
4. Főzzük puhára a zellert, majd mikor megpuhult egy botmixer segítségével pürésítsük le.
5. A legvégén adjuk hozzá a tejszínt és még egy kicsit főzzük, amíg újra felforr a leves.
6. Füstölt sajttal találjuk vagy bacon kockákkal vagy krutonnal, ami épp jól esik:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük