Cukkini tócsni

Tócsi, macok, vacok, vagy, ahogy felénk hívják: tócsni. Imádom ezt az ételt, azonban az eredeti recept szerint reszelt burgonya a fő alapanyagja. A burgonyának elég magas a szénhidrát tartalma (20g/100g), illetve ezzel párhuzamosan a kalória tartalma is. Gondolkoztam mivel lehetne a legideálisabban helyettesíteni a burgonyát, végül a cukkinira esett a választásom, hiszen a cukkini szénhidrát tartalma mindössze 5g/100g. Minden más összetevőt meghagytam, de annak érdekében, hogy ne a szokásos zsírban tocsogós tócsnit egyem, a sütési technikán is változtattam.

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 1 tojás
  • fokhagyma, só, bors, snidling ízlés szerint
  • annyi teljes kiőrlésű liszt amennyit felvesz (nekem 2,5ek. volt)
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A cukkinit lereszelem, besózóm, majd amikor kiengedte a levét, alaposan kinyomkodom. Hozzákeverem a felvert tojást és a fűszerekkel ízesítem. A lisztet apránként hozzáadom, míg nagyjából összeáll a tócsni. Nem kell, hogy annyira összeálljon, hogy kézzel formázni tudjuk, elég annyira, hogy kanállal bele tudjuk tenni a teflon serpenyőbe. A serpenyőbe egy kevés olajat öntök, rákanalazom a masszát és pár perc alatt mindkét oldalát arany barnára sütöm. Magában is nagyon finom, de snidlinges vagy fokhagymás tejföl, esetleg joghurt, tökéletes kísérője lehet.

Tápanyagtartalom:

  • 329kcal
  • 14,5g fehérje
  • 11g zsír
  • 38,5g szénhidrát

1 db tápanyagtartalma (kb. tenyérnyi nagyságú)

  • 27kcal
  • 1,5g fehérje
  • 1g zsír
  • 3g szénhidrát

Zucchini “Tócsni” Pancakes

This food has many different names in Hungary such as Macok, Lepcsánka, Vacok and so on, but in Eger we call it Tócsni. I love this food! In the original version the main ingredient is potatoe but because it’s Rich in carbs (20 g / 100 g) and so also contains a lot of calories I use zucchini ( carbs: 5 g / 100 g) instead. I kept all the other ingredients and believe me it’s really tasty!

Ingredients:

◦ 1 middle-sized zucchini ◦ 1 egg ◦ garlic, salt, pepper, chives according to taste ◦ 2.5 tbsp wholegrain flour ◦ coconut oil for frying

Directions:

Grate the zucchini on the large holes of a boksz grater. Add salt to it, and squeeze as much water out of it as possible in a mesh sieve or with your hands. Beat the egg with a fork in  alarge bowl and add the zucchini, along with the pepper, garlic and chive. Add the flour and mix it very well. If the batter looks too watery, add more flour, hals a tablespoon at a time. Heat oil in a saucepan and drop the mixture by tablespoonfuls into hot oil. Cook 2 or 3 minutes on each side, until browned and crisp. It matches some yoghurt or sour cream really well.

Nutritional value:

329 Kcal ◦ 14,5 grams proteins ◦ 11 grams fat ◦ 38,5 grams carbs

Nutritional value of one fried ‘tócsni’:

27 kcal ◦ 1,5 grams proteins ◦ 1 grams fat ◦ 3 grams carbs  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük